top of page

2

סינכרוניזציה בין-מוחית באמצעות רובוט חברתי כדרך להפחתת גילנות והגברת הקשר הבין-דורי

Social robots for interbrain synchronized intergenerational connectedness to reduce ageism

Goren Gordon, Industrial Engineering Tel-Aviv University

Liat Ayalon, School of Social Work, Bar-Ilan University

Simone G. Shamay-Tsoory, Brain and Behavior Center, Haifa University

Screen Shot 2022-10-30 at 10.13.20.png

מחקר זה משלב כוחות בין שלוש/ה חוקרים/ות מתחומים שונים לחלוטין: הנדסה, מדעי המוח ועבודה סוציאלית. באמצעות שיתוף הפעולה, כל אחד/ת מהחוקרים/ות יקדם את הדיסציפלינה המחקרית שלו/ה ובמקביל, שיתוף הפעולה יקדם פתרון של בעיה חברתית רחבה בעלת השפעה משמעותית על החברה. לאור מורכבות הבעיה, היא מחייבת את שיתוף הפעולה של החוקרים. גילנות מוגדרת כהטייה בדרך בה אנו מרגישים, מתנהגים, וחושבים בנוגע לאנשים בשל גילם. גילנות יכולה להיות חיובית או שלילית מכוונת הן כלפי צעירים והן כלפי מבוגרים. ארגון הבריאות העולמי שם לעצמו למטרה להיאבק בגילנות מתוך הבנה שגילנות פוגעת באנשים זקנים ובעלת השפעה משמעותית על איכות החיים שלהם, בריאותם הפיזית והנפשית ואפילו מקצרת את תוחלת חייהם. לפיכך, האו"ם שם לעצמו את המאבק בגילנות כאחד מארבעת העקרונות המרכזיים של העשור הבא, המוגדר כעשור של הזקנה הבריאה. במחקר הנוכחי נתמקד בהורדת הגילנות השלילית כלפי מבוגרים וצעירים באמצעות חיבור בינדורי. במסגרת המחקר נפתח רובוט חברתי המיועד להפחית גילנות ולעודד קשר בין-דורי המתבצע באמצעות סינכרוניזציה בין-מוחית בין זקנים לבני נוער. הקישור המוחי יהווה אות לרובוט החברתי בנוגע לאפקטיביות הקשר, כך שאפשר יהיה להמשיך ולחזקו בהתאם לפידבק המוחי. הפרויקט יוצר מערך ניסויי ייחודי בו סינכרוניזציה בין מוח-למוח משמשת להנחיית ההתנהגות של הרובוט החברתו ובאמצעות איזון חוזר על ידי הרובוט החברתי, יוצרת שינוי חברתי המתבטא בחיזוק הקשר הבין-דורי ובהפחתה הגילנות. במסגרת המחקר, 40 זוגות של זקנים (65+) ובני נוער (16-18), ישתתפו במערך ניסויי בו תימדד הפעילות המוחית שלהם ותהווה איזון חוזר לרובוט החברתי לשם חיזוק הקשר הבין-דורי. גילנות כלפי צעירים וזקנים, אמפתיה ואיכות הקשר הבין-דורי ימדדו באופן סמוי וגלוי כמדדי תוצאה. הפרויקט המולטי-דיסציפלינרי יתרום לתאוריה, מדידה ופרקטיקה בתחומים השונים ולשיתוף פעולה פורץ דרך אשר עשוי לעזור בשינוי הדרך בה אנו חושבים, מרגישים, ומתנהגים כלפי אנשים בשל גילם לצורך חיים בעולם לכל גיל. בעולם שכזה, גיל לא יהווה מכשול בפני מיצוי הפוטנציאל ואנשים בני דורות שונים ייהנו מחיים משותפים. 

ההצעות הזוכות
פומבי #1

1

הרכב ואבולוציה של מיקרוביום במעלי גירה מתקופת הברזל והשלכתם על אופן הבנתנו חברות אנושיות

בתקופת התנ״ך

Evolutionary and compositional aspects of Iron-age ruminant microbiome and its implications for understanding biblical-era societies

Itzhak Mizrahi, Department of Life sciences, Ben Gurion University

Erez Ben-Yosef, Department of Archaeology, Tel Aviv University

Noam Mizrahi, Department of Bible, The Hebrew University

5b_merkavot2_md-rd.jpg

מעלי גירה (כגון בקר, צאן וגמלים) נסמכים על חיידקים סימביונטים במעי לעיכול המזון הצמחי, ולכן חיידקים אלה חיוניים לקיומן של החיות המאחסנות. האינטראקציה בין מעלי הגירה וסימביונטים מיקרוביאליים אלה התפתחה ועוצבה במשך מיליוני שנים ויש לה השפעה מרחיקת לכת על חיי היום-יום של כולנו בהקשרים של הבטחת מקורות מזון, טבע וסביבה, אנרגיות מתחדשות וכלכלה. הפרויקט המוצע מתמקד בכוחות אבולוציוניים ואקולוגיים ייחודיים שפועלים על חברות מיקרוביאליות אלה כמו גם במערכת היחסים בינן ובין חברות אנושיות עתיקות. המחקר עוסק בשאלות לגבי תהליכים אקולוגיים ואבולוציוניים המתרחשים על פני טווח של אלפי שנים כמו גם בניסיון להביא ראיות מזווית חדשה בנוגע למאפיינים של חברות אנושיות בתקופת המקרא. לשם כך, נעשה שימוש בגללים עתיקים של מעלי גירה שהשתמרו היטב באתר בן 000,3 שנים להפקת נחושת, אשר עומד במרכזה של מחלוקת חריפה באשר לאופייה של החברה הישראלית הקדומה בתקופת 'הממלכה המאוחדת' (ימי דוד ושלמה).
ואלה שאלותינו המרכזיות:

1. מהם התהליכים האבולוציוניים, ומה היא רמת השימור של מבנה חברת חיידקי המעי במעלי גירה לאורך אלפי שנים (3,000 שנים במחקר המוצע)?

2. מה היו מנהגי הטיפול והתחזוקה של בעלי החיים בתחילת תקופת הברזל?

3. האם ניתן למצוא הקבלה בין הממצאים הביולוגיים ובין התיאורים המקראיים של החברות האנושיות ושל בעלי החיים שחיו בחלקה הדרומי של ממלכת ישראל בתקופת הברזל?

במחקר מקדים שערכנו נמצאה נוכחות של חומר גנטי (DNA) עתיק בגללים שנאספו והוא כולל דנ"א מיקרוביאלי בעל חתימה אבולוציונית ייחודית. נמצאו גם ראיות לדגנים מתורבתים, שככל הנראה שמשו מזון לבעלי החיים, ואף לפתוגנים שמקורם במעי הבהמות העתיקות. תוצאות אלה מצביעות על הפוטנציאל שטמון במחקר המוצע לשפוך אור על המבנה הכלכלי, החברתי והפוליטי של החברה העתיקה שתפקדה באתר זה בתקופת הב רזל המוקדמת.

bottom of page